Astma

Het zorgprogramma Astma richt zich op het (vroegtijdig) diagnosticeren en begeleiden van mensen met Astma. Astma is een chronische aandoening aan de luchtwegen waarbij de symptomen wisselend zijn. Het behandelen van Astma richt zich op het controleren van deze symptomen en het voorkomen van verslechtering.

De HCDO ondersteunt praktijken bij de uitvoering van deze ketenzorg door het contracteren van deze zorg, de inzet van kaderartsen en consulenten, het bieden van nascholingen en het maken van samenwerkingsafspraken met ketenpartners.

Patiënten informatie

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Bij astma zijn de luchtwegen van tijd tot tijd vernauwd, wat met name de uitademing bemoeilijkt. Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels: de spiertjes trekken samen, de slijmvliezen zwellen op en maken meer slijm aan. Daardoor worden de luchtwegen nauwer, kan er minder lucht door en ontstaat benauwdheid.

Vaak gaat astma samen met allergie. Allergische prikkels die een reactie van de luchtwegen kunnen geven, zijn onder meer huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmels en stuifmeel.

U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw gezondheid. Stoppen met roken is het beste medicijn. Daarnaast kunt u door gezond te eten en regelmatig te bewegen de kans op complicaties sterk verkleinen. Uw huisarts en de andere behandelaars kunnen u hierbij ondersteunen in het zorgprogramma Astma.
Wilt u meer informatie, ga dan naar de website van het longfonds of neem contact op met uw huisarts. Op het longfonds kunt u ook informatie vinden over Longpunt bijeenkomsten voor longpatiënten.

Ondersteuning praktijken

De HCDO ondersteunt met de kaderarts COPD/Astma en consulent COPD/Astma huisartsenpraktijken bij het leveren van kwalitatief goede astmazorg door:

Ketenpartners

Binnen het ketenzorgprogramma Astma maken wij samenwerkingsafspraken met eerstelijns ketenpartners, zoals de diëtiste, apotheker en fysiotherapeut. Daarnaast werken wij samen met de tweedelijn, met name de longartsen, voor afspraken met betrekking tot de inhoud van zorg en (terug)verwijzingen met als doel toegankelijke en kwalitatief goede zorg in onze regio voor long patiënten.

Aangezien stoppen met roken een positieve bijdrage heeft in de afname van klachten, steunen en faciliteren wij als regio-organisatie initiatieven en projecten die bijdragen aan een rookvrije Deventer. Hiervoor zijn wij aangesloten bij diverse netwerken, waarin we zowel met het sociale domein als met de tweedelijn samen werken. Zie Deventer Rookvrij voor meer informatie.