Er komt een tsunami aan thuiswonende ouderen op ons af. Dat is mooi, dat is een geschenk, maar dat vraagt ook om extra stappen. Het aantal 80-plussers zal de komende twintig jaar verdubbelen, terwijl het aantal plekken in woonzorgcentra níet zal verdubbelen. Er moet veel meer thuis gebeuren.’’
H. Wisselink, kaderarts ouderengeneeskunde
Samenhangende Ouderenzorg Salland
Vanuit de HCDO is een kwalitatief inhoudelijk ouderenzorgprogramma ontworpen met als basis de Handreiking kwetsbare ouderen thuis. Dit betekent concreet dat deelnemende praktijken:
- de 75+ in kaart brengen;
- middels Advanced Care Planning (ACP) de wensen, doelen en voorkeuren voor zorg rond het levenseinde bespreken en vastleggen;
- medicatiebeoordelingen uitvoeren als er sprake is van polyfarmacie;
- in inhoudelijke overleggen zorgplannen maken, uitvoeren en evalueren;
- afstemming met een Specialist Ouderengeneeskunde (of een geriater) hebben;
- in de communicatie gebruikmaken van OZO verbindzorg .
Voor de uitvoering van het ouderzorgprogramma heeft het merendeel van de deelnemende de praktijken een POH-Ouderenzorg in dienst. De POH-Ouderenzorg heeft een belangrijke rol in de afstemming van zorg en ondersteuning met de ouderen, mantelzorger en betrokken professionals.
Ondersteuning praktijken
De HCDO ondersteunt met het een team, bestaande uit een kaderarts, huisarts, consulent en beleidsadviseur, huisartsenpraktijken door:
- Het bieden van begeleiding bij de uitvoering van het ouderenzorgprogramma;
- Het organiseren van nascholingen op het gebied van ouderengeneeskunde;
- Het bieden van digitale en fysieke consultatiemogelijkheden;
- Het organiseren van bijeenkomsten voor huisartsen en praktijkondersteuners voor kennisoverdracht en uitwisselen ervaringen;
- Het initiëren van samenwerking met ketenpartners.
Ouderenzorg is netwerkzorg
Nauwe samenwerking met de ketenpartners is vereist. We hebben korte lijnen met de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), maar ook met het Deventer Ziekenhuis. Doordat we het in onze regio goed hebben georganiseerd, worden crisissituaties voorkomen. Een aantal voorbeelden van initiatieven in onze regio:
- Het Regionaal Transferpunt (RTP). Alle verblijfsvragen worden in één loket geregeld. Van eerstelijns verblijf en revalidatiezorg tot zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en respijtzorg (vanuit de Wmo). Het RTP vervult daarnaast een coördinerende rol in de uitvoering van de de Wet zorg en dwang (Wzd). Ook hebben zij een adviesfunctie richting de huisartsen.
- Ambulant Team Ouderen (ATO). Vanuit het ATO biedt de Specialist Ouderengeneeskunde specialistische diagnostiek, advies en zo nodig (mede-)behandeling op zowel medisch- als zorgniveau bij kwetsbare ouderen thuis. Ook psychologen en kunnen vanuit het ATO worden ingezet.
- Inzet van de regioverpleegkundige. De regioverpleegkundige is voor de woonzorglocaties de coördinerende schakel tussen verzorgende/verpleegkundige en de huisarts (in de avonden, nachten en weekenden). Sinds 1 februari 2022 bellen ook de thuiszorgmedewerkes van Solis, Carinova en ZGR met de regioverpleegkundige in plaats van met de Spoedpost huisartsenzorg.
- Waar is Wally. Ook in de ouderenzorg wordt een deel van de ondersteuning vanuit de Wmo geleverd. Voor huisartsen is het daarom erg prettig dat ze één aanspraakpunt hebben voor psychosociale problematiek. Een Wally is een vaste contactpersoon voor een huisarts voor alle patiënten, ongeacht in welke wijk een patiënt woont.
- het Netwerk Palliatieve Zorg Salland. Hét samenwerkingsverband voor palliatieve zorg in Salland. Een netwerk van verbinding, het aanjagen van kwaliteitsoptimalisatie en een netwerk dat staat vóór kennisdeling.